Все змінилося. Як отримати західну освіту, не виїжджаючи із України

Ми живемо в епоху змін, які самі диктують, що робити

За останній рік світ змінився до невпізнання. Життя в ньому потребує абсолютно нових навичок. Їх можливо засвоїти тільки користуючись сучасною моделлю освіти. З різних причин не всі батьки готові відправити дитину за кордон, але тепер в них є можливість поєднати навчання в західній школі та щоденні родинні обійми. Гібридне навчання — це інструмент для трансформації системи освіти та водночас зручна та доступна можливість отримати якісну західну освіту для наших дітей, не залишаючи країну.




Драйвери для змін в українській освіті

Система навчання має давні традиції та усталені канони ще з часів СРСР. Проте у вітчизняної освіти є й багато плюсів, які відрізняють наших школярів та дають переваги у світі. Все, що стосується заучування, в українських школах працює прекрасно, проте до якогось моменту. Наприклад, після 6 класу на Заході вчать креативному мисленню та аналізу матеріалу. Світ освіти не стоїть на місці, він трансформується. Відповідно, змінюються методи. І якщо ми хочемо виховати людей, які свідомо обирають свою професію, потрібно розвивати креативне мислення.

Власне нам потрібно поєднати переваги вітчизняної системи та запровадити західні інновації у модель навчання. Нам є що показати західній освіті — наприклад, як утримувати всі знання в голові. Натомість американці можуть поділитись надбаннями у розвитку нових технологій. Українській системі освіти потрібен такий симбіоз — вільне мислення, яке можна отримати від західної освіти, та ґрунтовність, яка вже є.

Насправді зараз настав момент зміни підходу до освіти. Драйверами для цього можуть стати, наприклад:

  • пандемія коронавірусу. Це той процес, який буквально змусив освіту діджиталізуватись. Підвищився інтерес до гібридної моделі, і виявилось, що це найефективніша форма навчання. За результатами навчання батьки побачили прогрес дітей за ключовими предметами.
  • глобалізація та діджиталізація. Діджиталізація освіти — популярний тренд, який дозволяє використовувати сучасні методики навчання, які пришвидшують засвоєння матеріалу. Адже світ глобалізується та зникає необхідність в національній освіті, яка спирається на вимоги конкретної країни. Все частіше сучасному молодому поколінню для навчання потрібні лише ноутбук та інтернет, які дають доступ до будь-яких знань. Навіть з найвіддаленішого невеликого населеного пункту в Україні можна навчатись за кордоном, використовуючи гібридну модель навчання. Надалі, завдяки західній освіті, українські школярі ставатимуть конкурентоспроможними на ринку праці та матимуть змогу отримати стипендії на навчання в університеті на рівні американських студентів.
  • українські освітяни з міжнародним досвідом. Вчителі, директори шкіл, які пройшли курси підвищення кваліфікації чи стажування у західних закладах освіти, побачили зсередини, які ефективні технології використовуються на Заході. Саме ці люди можуть стати каталізаторами змін в українській освіті та оновити систему. Якщо ми не встигатимемо йти в ногу за часом, то можемо не розраховувати на глобальні зміни в цілому.
  • вчителі-фасилітатори. Тепер вчителю мало просто викладати свій предмет. Сьогодні він повинен стати фасилітатором. Для цього вчителі повинні пройти спеціальні тренінги по методах викладання гібридної моделі та з використання цифрових технологій у своїх уроках.

Хто ж такий фасилітатор? Це вчитель, який вміє організовувати командну роботу, знайшовши підхід до групи учнів; володіє англійською мовою на гарному рівні і впевнено користується інформаційними технологіями; а також розуміє особливості гібридного формату навчання — як поєднуються онлайн і офлайн формати.

Насправді драйверів для перетворень в українській системі освіти аж занадто багато: ми живемо в епоху змін, які самі диктують, що робити. На Заході гібридна освіта вже стала популярною — це і є тією відповіддю на сучасні виклики, які потрібні Україні. Там ця модель вже зібрала мільйонну аудиторію слухачів за короткий проміжок часу.


Які якості виховує західна освіта

По-перше, гібридне навчання заощаджує кошти: є змога навчатись в будь-якій країні та по закінченню програми мати «подвійний диплом». По-друге, це можливість отримати західну освіту та той підхід до навчання, який дає учням якісні знання.

Оскільки міжнародний досвід показує ефективність впровадження гібридної моделі навчання, то українським закладам освіти треба поспішати пристосовуватись. Онлайн не замінить нам «живого» спілкування, а за умови, коли соціалізація є важливим фактором становлення дитини, саме гібридність освітнього процесу у хорошому розумінні рятує. Перебування у закладах освіти та спілкування — також вагомі компоненти інтеграції. Школи, як фактори соціалізації, відіграють важливу роль у формуванні особистості та вибудовуванні соціальних зв’язків як зі своїми одногрупниками, так і з викладачами. Тому онлайн та офлайн формати невід’ємні, проте можуть доповнювати один одного.

Ми живемо в епоху, яка потребує від нас гнучкості та змін. Саме гібридна освіта може поєднати у собі переваги індивідуального підходу до кожного учня та системність традиційної освіти з факторами соціалізації. Все це у майбутньому дає учню не тільки свободу вибору, яка в наступне десятиліття стане практично безмежною, а й свободу дій. Майбутній фахівець з практичним досвідом, який дає західна освіта, захоче залишитись на батьківщині та розвивати сучасні економічні напрями. Внаслідок чого започаткує власний бізнес, зробивши внесок у розвиток країни. Як показує практика інших країн — ОАЕ, В’єтнаму, Бразилії — програми подвійного диплому мають вагому цінність та сприяють збільшенню фахівців з багатим досвідом.

Водночас, навчання за кордоном стало ще ближче, в прямому сенсі, на відстані витягнутої руки. Це довгострокова, але найвигідніша інвестиція для батьків. Тільки інвестуючи в навчання дітей сьогодні, ми побачимо зростання нашого добробуту вже завтра.

Джерело: life.nv.ua

Замовте безкоштовну консультацію

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом та відповість на всі запитання.