Консервативна система освіти піде назавжди

Уміння вчитися, здатність критично мислити, творчо підходити до вирішення завдань, працювати з інформацією і швидко освоювати нові технології – ось універсальні навички, на яких все більше сфокусована сучасна освітня система. З цим доводиться миритися всім. І українські школи не виняток. За свою кар’єру нинішні учні можуть п’ять разів змінити професію. Такі тенденції. Тому заганяти учнів у вузькі спеціалізації вже безперспективно.

Нове покоління знаходиться в абсолютно іншому середовищі – як ніколи динамічному. Інформація стала легкодоступною, її в надлишку. Діти інакше взаємодіють з даними і вчаться інакше. Тому сучасні освітні установи, якщо не хочуть відстати, негайно перебудовують як зміст навчальних предметів, так і методи навчання.

Якщо в ХХ столітті учитель і викладач були носіями унікальних знань, якими вони ексклюзивно ділилися на своїх лекціях і уроках, то сьогодні, коли будь-яку інформацію можна знайти в інтернеті, аудиторії і класі – вже місце для ігрових завдань, дискусій, дослідження, практики. Учень тепер не пасивний слухач, він самостійно шукає рішення, аналізує і робить висновки.



Звичайна трансляція знань – учорашній день. Сучасні викладачі змушені створювати середовище для навчання та направляти. Вони вже масово трансформуються у фасилітаторів. Підвищуються вимоги до професіоналізму педагогічного складу. Важливим стає вміння гнучко і мудро використовувати сучасні методики.

«Нам є що показати західній освіті, наприклад, як систематизувати знання, зате американці можуть поділитися досягненнями в розвитку нових технологій. Українській школі потрібен такий симбіоз – вільне мислення, яке можна отримати від західних партнерів, і вже існуюча грунтовність», – переконує засновниця «Академічного центру BN Global» Оксана Чмихало.

У світі все більше освітніх установ переходять на змішані (гібридні) формати навчання. Стрімко триває розвиток онлайн-інструментів. А каталізатором швидких змін в шкільному середовищі стала не в останню чергу пандемія COVID-19. Восени 2021 року очікується третя хвиля захворюваності. І школа повинна бути до цього готова.

Сьогодні багато хто зрозумів і відчув, наскільки все взаємопов’язане. Глобалізація проникає в усі життєві сфери. Освіта також стає глобальною. Практика подвійних атестатів і дипломів стирає межі між національними системами освіти.

«Навчання за кордоном стало ще ближче, в прямому сенсі, на відстані витягнутої руки, – продовжує Оксана Чмихало, чий досвід в сфері освіти за кордоном налічує вже 15 років. – Це довгострокова, але найвигідніша інвестиція для батьків. Тільки інвестуючи в навчання дітей сьогодні, ми побачимо зростання нашого добробуту вже завтра».

Безліч продуктів і технологій – вже результат міжнародної колаборації. Тому кадровики все більше «заточені» на фахівців з розумінням інших культур і з досвідом життя або навчання за кордоном.

Перекладено на українську. Джерело: society.fakty.ua

Замовте безкоштовну консультацію

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом та відповість на всі запитання.